A felelősség az Öné is.

Gondoljon egészségére és környezetére!

A fenntartható jövőért

A hulladékkezelés közös érdek, érezd a felelősséget!

A tisztább levegőért

A levegő minőségének javítása közös feladatunk és közös felelősségünk.

A családja egészségéért

Válasszunk körültekintően tüzelőanyagot, hiszen az egészségünk a tét!

Komposztálás…..lehet közösségben is!

A közösségi és a házi komposztálás céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása, ezzel együtt a szerves anyagok hulladékká válásának elkerülése, ezen anyagok eltérítése-mentesítése a további kezeléstől: telepi komposztálástól, lerakástól, égetéstől. Sok helyütt azonban a házi komposztálás – a túlzottan kis ingatlanméret, a komposztálható hulladékok kis mennyisége vagy egyéni szándék hiánya miatt – nem megvalósítható.

A közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére. Egy közösség összefogásával létesítenek komposztáló helyeket (pl. társasházak, többgenerációs családi házak, iskolai, intézményi, vallási közösség, több utca összefogása). A kész komposztot közösen, vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel. A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társasházi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles. A közösségi komposztálást több vidéki város és fővárosi kerület jelölte meg támogatási céljai között, segítségükkel lehetővé válik a szükséges berendezések beszerzése, tavaszi-őszi időszakban a keletkező nyesedékek kölcsönzött gépekkel történő gépi aprítása is.

A komposztálás egy rugalmasan adaptálható technológia, így minden közösség számára létezik megfelelő megoldás. Ezzel együtt célszerű saját területen elhelyezni a közösségi komposztálót, és pontosan tisztázni az üzemeltetés feltételrendszerét. A közösségi komposztálás igazi csapatmunkát igényel, építi a közösséget, fontos, hogy mindenkinek legyen feladata (pl. koordináció, szervezés, komposzt átforgatása). A közösségi komposztálás esetén nagyon fontos egy, a komposztálásban jártas felelős személy, „komposztmester” kijelölése, aki felügyeli a közösségi komposztáló működését.

(A témában keletkezett cikk teljes terjedelemben megjelent az InGreen magazinban, www.ingreen.hu)